Butiken

Betraktelser från en frukostmatsal

Betraktelser från en frukostmatsal på ett hotell i Haninge, en måndag morgon mitt i Covid -19 situationen säger att...

Verkligheten slår verkligen olika såhär i tider med Covid -19. För min egen del är konsekvenserna inte fullt så stora än. Flera delar av min verksamhet har redan från början varit digitalt baserade och några har styrts över till digitalt, men tillvaron är ändå såklart helt upp och nervänd.  

Just i skrivande stund sitter jag i en frukostmatsal på ett hotell i Haninge. Det är måndag morgon och jag är på en av mina få (med mycket avvägda kontaktytor) fysiska jobbresor. Om vi ska vara ärliga, så är måndag morgon alltid lugna dagar på hotell, men effekterna av Covid -19 blir här så tydligt.


Hotellbranschen blir på många sätt symbolen på vilka effekter ett inbromsat samhälle kan få på arbetslivet. Men också hur man finner på lösningar för att få det att fungera.

När jag kom ner, så satt det två sällskap vid frukosten. 3-4 personer vid ett hörn. De såg ut att vara någon typ av tjänstemän. Längre in satt 2-3 killar med självlysande arbetskläder som skulle vidare ut på ett bygge här i närheten. Efter att suttit själv en stund kom två militärer ner. De tog var sin macka och en kaffe och gick ganska snabbt iväg igen. Just nu kom en man i 35-års åldern in. Ingen kvinna är siktad än så länge. Med andra ord, en stillsam morgon här på hotellet.


Hur skyddar man sig från spridning?

Handsprit står utställda på en mängd platser, så inför varje ”station” kan man sprita sig. All traditionell frukostbuffé är borttagen och ersatt med en enklare meny. Det är styck-förpackade yoghurt & mysli. Mackorna är färdiga och inpackade en och en i plastfilm och vi dricker kaffe ur pappersmugg. I det stora hela fungerar det riktigt bra. Det känns säkert och man behöver egentligen inget mer.

Precis när jag skulle fylla på lite kaffe, blev det kö. En av killarna ville också ha kaffe, precis samtidigt som mig. En potentiell smittorisk för oss bägge, men han stod på behörigt avstånd och inväntade att jag blev klar. Allt lugnt och stilla.

De har fått nya rutiner också inne på hotellrummen. Städarna städar extra frenetiskt på fjärrkontroller, dörrhandtag och andra kritiska punkter. De använder alltid ett nytt par skyddshandskar i varje rum de går in i. De byter också varje gång hela uppsättningen av handdukar. Dessutom städar de inte rummen om du inte särskilt ber om det i receptionen om du bor fler än en natt, för att minska springet mellan olika smitto miljöer.


”- Det är många uppstartade byggen som är satta på paus nu”, resonerar två ingenjörer som slagit sig ner vid ett bord längre bort, samtidigt som första kvinnan uppenbarar sig. Hon hör till personalen och tömmer bordet efter 35-åringen. Tar bort kaffemuggen, förpackningen efter yoghurten och tar koppen med äggskalet, lyfter spritflaskan och desinficerar bordet. 

Det gör mig ont att se alla som i den här extrema situationen själva eller i sin närhet blir drabbade av sjukdom och död. Men det gör mig också ont att se hur så många så totalt tvärstannat i sin möjlighet till försörjning. Verksamheter som vad de än hittar på, tvärstannar. Medarbetare som vad de än hittar på, blir av med sina jobb, Företagare som vad de än hittar på, ser sina verksamheter tvärstanna. Konsulter och kulturarbetare som vad de än hittar på, får sina bokningar avbokade. Samtidigt gör graden av påhittighet, kreativitet och hjälpsamhet mig så stolt och glad inför framtiden. Det finns ett liv på andra sidan Covid -19 och den lovar gott. Så var rädd om dig och de dina, hjälp varandra när det är möjligt och behåll en tro inför framtiden. Det är mina tankar här jag sitter i frukostmatsalen på ett hotell i Haninge en måndag morgon mitt i Corona-tider.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.