Butiken

Dreven skrämmer mig

De krafter som släpps lös när drevet går, är så starka att cheferna omöjligen kan komma tillbaka. Det är... >>>

... i alla fall min erfarenhet. Jag har arbetat som affärspsykolog under många år har på nära håll fått uppleva kraften i när främst lokaltidningar sätter klorna i en chef (eller annan funktion) och startar drev. Ja, jag kan nog inte riktigt benämna det på något annat sätt. De sätter klorna i chefen, kör ett pärlband med ensidigt vinklade artiklar och blåser upp enskilda, lösryckta påståenden utan kritisk källgranskning.

Att chefens liv slås i spillror och deras karriär är för alltid spolierad i den regionen de har varit aktiva, är illa nog. Men jag har också sett vad det gör med den personen vars version blåses upp på förstasidor och ledarsidor dag efter dag. Ibland har man slängt ur sig saker i stridens hetta. Ibland har det framkommit under resans gång att det fanns alternativa förklaringar som visade på att det hade varit ett missförstånd. Men då är det redan försent. Då är man redan den där som på ett sätt blev kidnappad till att stå som drivande bakom drevet. Det är en situation det aldrig kommer något gott utifrån.


Här på Gotland har vi under vintern haft vårat drev och det är lika sorgligt att bevittna som tidigare. Kraften i de här dreven skrämmer mig och jag vill att media gör sin hemläxa och tar sitt ansvar.

Att media fyller en oerhörd viktig funktion i att avslöja dysfunktionella moment i en demokrati är jag helt övertygad om. Kanske särskilt viktigt i den lokala demokratin. Det är inte alls dessa avslöjanden jag skriver om här. Jag skriver om när media har valt ut en viss, eller har en egen, agenda, och matar på den tills det är helt absurt. 

När bilden klarnat och det kanske framkommit att verkligheten inte har varit så som drevet påstått, så vet jag inte hur många gånger det har resulterat till… Just det, ingenting. Då plötsligt har det gått prestige i frågan och man vägrar att nyansera redovisningen med hänvisning till att nyhetsvärdet har ebbat ut.

All heder till de media som faktiskt påvisar den nya utvecklingen och gör bilden nyanserad för sina läsare. De som pudlar, gör dementier och ber om ursäkt på bästa plats i tidningen. De är inte många, men de är guld värda för alla inblandande parter. Att få ett förlåt kan betyda allt. Att få säga förlåt kan betyda lika mycket.


Jag vill helt enkelt se rena, sakliga och prestigelösa granskningar som sätter fokus på det reellt fuffens, och som kan vara följsamt i ärendets utveckling. Det är sällan enkla frågor med givna sanningar om vad som har hänt eller inte. Det måste kunna få växa fram. Många gånger är det kloka personer som i grunden vill väl. Med en korrekt granskning är möjligheterna stora att bägge parterna kan komma stärkta ur situationen. Men med drev finns bara förlorare som dessutom betalar ett på tok för högt pris som enskilda medmänniskor. Det är inte värt det!

Nu hoppas jag närmast av hela mitt hjärta att vårt drev på Gotland får en konstruktiv upplösning, men jag känner mig inte helt övertygad än så länge…  // Jan Blomström

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.