Butiken

Låt oss åka Vasloppet

Du vet känslan när kompisgänget äntligen får till att träffas, igen. Tiden har stått stilla och minnen blandas med nya intressen. Kalle ligger i skilsmässa, Micke har precis blivit pappa till sitt andra barn och Henke har fått nytt jobb. Några öl rinner ner medan samtalsämnen avlöser varandra. Plötsligt kommer snilleblixten får hela samtalet att stanna upp och omvandlas till en >>>

AV | AFFÄRSPSYKOLOG JAN BLOMSTRÖM

Du vet känslan när kompisgänget äntligen får till att träffas, igen. Tiden har stått stilla och minnen blandas med nya intressen.  Kalle ligger i skilsmässa, Micke har precis blivit pappa till sitt andra barn och Henke har fått nytt jobb. Några öl rinner ner medan samtalsämnen avlöser varandra. 

Plötsligt kommer snilleblixten får hela samtalet att stanna upp och omvandlas till en actionscen frysen i stillhetens ögonblick.  Blickarna vandrar runt bordet medan ”-Kan vi inte anmäla oss till att åka Vasaloppet!” sakta ekar ut mellan väggarna och innebörden sakta sjunker in i medvetandet. Ivriga sporrade från alla minnen från ungdomens äventyr som haglat runt bordet under kvällen, landar vi innan någon ens uppfattat saken, i ett beslut och vi vrålar i munnen på varandra: ”-JAAA, det gör vi!!!”. Inom en minut har Micke tagit upp telefonen och anmält oss till tävligen!

Dagen efter sitter känslan av en lyckad kväll kvar i minnet. I med ett par treo och släpa sig upp för att göra frukost till ungarna, gräsmattan ska klipps och iväg på kaffekalas med tårta och kakor hos svärföräldrarna står på agendan.  

Veckan som kommer är fylld av föräldramöten, fotbollsträning med knattarna och högt tryck på jobbet. Veckan därpå ser ut på samma sätt.  Vardagen rullar på och man lever gott på att man har polarna i sitt liv. Idén med Vasaloppet tonar sakta bort och blir allt mer förträngd.

Det är inte svårt att sluta upp bakom idéer som dyker upp på jobbet. Små, enkla förslag eller djärva och avgörande steg spelar egentligen ingen roll. Idén låter bra och vi hoppar på. Det vi däremot så ofta missar är inventeringen av prislappen för idéen, vilka uppoffringar det innebär för att JA ska innebära något annat än läpparnas bekännelse.

JA till Vasaloppet ställer krav på vissa förändringar. Jag behvöer säga nej till tårtan hos svärföräldrarna.  Kalle behöver finna kraften mitt i skilsmässan och Micke behöver fixa barnvakt så kan träna inför vårt Vasalopp. 

Det är först när var och en av oss stannat upp och tänkt igenom hur min egen situation ser ut och vilja förändringar jag behöver göra, som jag kan säga JA till en idé. Oavsett om det rör sig om Vasaloppet, eller att vi ska sjösätta en idé på jobbet.  Vi behöver få in korta andningshål i tillvaron där vi hinner tomglo, där vi låter tankarna titta runt hörnet, där vi får till den har kollen. Jag brukar säga att vi behöver planera i OFF-läge, det vi ska prestera i ON-läge, så det vi säger JA till också blir av. 

Vi ville ha en symbol för det här, vilket fick oss att ta fram vårt Proleadljus som finns här på hemsidan. En signal för att stanna upp och tomglo innan vi säger JA till Vasaloppet med andra ord! Hur tänker ni till på din arbetsplats?

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.