Butiken

Men lyssna någon gång

Känslan när man tillsammans med sitt team når fram till toppstugan efter en hel dags vandring, kan var helt övermäktig. Musklerna rensas succesivt på slaggprodukter i hjärtats sakta slag, medan man frikostigt delar med sig till varandra av episoder under >>>

AV | AFFÄRSPSYKOLOG JAN BLOMSTRÖM


MEN LYSSNA NÅGON GÅNG - eller hur man arbetar med någon som är en usel lyssnare

Känslan när man tillsammans med sitt team når fram till toppstugan efter en hel dags vandring, kan var helt övermäktig. Musklerna rensas succesivt på slaggprodukter i hjärtats sakta slag, medan man frikostigt delar med sig till varandra av episoder under dagens vandring. Hur olika passager har upplevts av var och en, hur styrkor och svagheter har gett sig till känna och hur man tillsammans avlastat och gjort varandra starka och argumenterat för de olika vägvalen upp mot toppen. Samtidigt som de som behövt även fått utrymme för egen kontemplation och fokus på sin prestation. 

Att låta blicken vila stilla i horisonten är som en riktigt bra på jobbet. Men lika fin som den vandringen kan upplevas, lika illa kan det vara när teamet inte går i takt och man undviker att ta in varandras olika perspektiv. Vandringens trivsel och säkerhet äventyras och man kanske inte ens kommer att nå upp till toppstugan. Kollegor som är usla lyssnare kan vara vandringens skoskav. De skapar frustation, ohälsa och många gånger brist på såväl kreativitet som produktivitet, men det finns vägar framåt.

Innan du larmar fjällräddningen, behöver du först säkerställa ett par grundläggande hygienfaktorer. Kolla först av så du upplever att ni har samma uppfattning om varför ni är på jobbet och vad ni ska fokusera på? Har ni exempelvis formulerat ett arbetssätt där ni ska kommunicera för att upprätthålla kundfokus och du upplever dig inte bli lyssnad på om kakrecept, ja då ligger hemläxan hos dig. Blir du inte lyssnad för dina bidrag till kundfokus, då ligger hemläxan hos kollegan. Ja, du fattar…

Nästa fråga du behöver ställa dig är om du är värd att bli lyssnad på. Det låter värre än det är, men se till att du har sopat framför egen dörr först. Har du gjort dig relevant? Har koll på det du vill säga och ligger du rätt i tajmingen, så inte dina idéer kommer när besluten precis har tagits? Med koll på dig själv blir du mer trovärdig och står stadigare när vi går över till nästa passage på vandringen.

Funktion att inte lyssna

Du kan utgå från att det alltid fyller en funktion för din kollega att inte lyssna på dig, medveten eller inte. På någon nivå är det alltså viktigare att intelyssna, än vad det är att lyssna och ditt jobb är att lista ut vad det står för. I alla fall till viss del. Många gånger handlar det nämligen om otrygghet och rädsla. Att inte lyssna är en försvarsmekanism som skyddar från det som gör ont. En grovhuggen bas-psykologi.

Genom att undvika att lyssna på dig kan man förtränga det mesta. Den egna känslan av att inte duga, sin släkts spydiga kommentarer att man är familjens svarta får, eller känslan av att man egentligen inte fyller upp kostymen i sin yrkesroll. Genom att inte lyssna, undviker man helt enkelt att bli avslöjad för att ha smitit med på en för svår vandringsled. Svårare än så är det inte. Det gäller oavsett om man beter sig som värsta besserwissern eller som den konflikträdde. Det kokar nästan alltid ner till samma sak, att skydda sig från det som är otäck, jobbigt och som man många gånger är otränad i att ta fram i dagens ljus.

Skapa trygghet i dagsljus

Din främsta utmaning blir därför att läsa av och förstå din kollega lite djupare. Dels för att undvika att själv bli arg, upprörd och primitiv i ditt sätt att agera och dels för att göra det möjligt för din kollega att känna sig trygg nog att börja lyssna på dig. Ju ärligare du gjorde inventering av hygienfaktorerna här ovan, desto lättare kommer det här att gå. 

Utgå från att du aldrig kan ”bestämma” att din kollega ska börja lyssna på dig, det slutar bara med höjda röster och en maktkamp du säkerligen förlorar. En framkomligare väg är istället att vara helt transparent med vad du ser, upplever och tänker. Det blir som när barnen drömmer mardrömmar och du tänder taklampan för att visar att det inte finns spöken under sängen. Du gör situationen synlig utan att tillföra påtryckning, vilket ger kollegan en känsla av kontroll och kan välja ett mer funktionellt agerande nu när lampan är tänd. Jag tänker mig att du kan följa dessa steg:

  • Identifiera– Formulera för dig själv vad du anser händer i er situation, så du har koll på läget.
  • Initiera– Hitta ditt uttryck för att på något sätt förmedla: ”-Hallå, vi behöver prata om en sak du och jag!” 
  • Sammanhang– Skapa ett gemensamt fokus. Visst delar vi bilden av att det vi ska få till tillsammans är att till varje pris upprätthålla kundfokus? (Fokus på uppdraget ger alltid en mer neutral ton än att man fokuserar på relationen i det här läget.)
  • Skapa en beställning– Håll inne med dina observationer tills kollegan ber om dem, och det gör de alltid. ”-Jag har samlat på mig en del intressanta tankar och observationer om vår kommunikation. Skulle du vilja att jag berättar vad jag sett?”
  • Leverera beställningen– När man aktivt bett om att få höra något är det svårt att inte lyssna eller att gå i försvar. ”- Jo, det jag har sett är följande som fungerar bra och mindre bra i förhållande att upprätthålla kundfokus…”  
  • Nyfiken– Visa dig nyfiken på hur din kollegas perspektiv ser ut ”-Håller du med, eller har du en annan uppfattning av situationen?”
  • Efterfråga handlingsplan– Få din kollega att själv snitsla vägen vidare framåt och formulera sin egen handlingsplan.  ”-Berätta för mig vilka steg som du ser behöver tas framöver för att vi bägge ska känna oss lyssnade på i vårt arbete…”
  • Stå upp för din övertygelse– Köp inte det du inte tror på bara för att hålla god min. Låter det inte trovärdigt så behöver ni ta det ett varv till. Hygienfaktorerna och punkt 1 hjälper dig att ha koll på din egna kompass här. ”-Min övertygelse säger mig att det inte kommer att räcka. Det som händer med mig om du inte lyssnar på dina åsikter är att X sker, och det måste vi ha en bättre plan för…”
  • Förhandla– Dina behov av att bli lyssnad på, så väl som din kollegas behov av att inte lyssna, behöver beaktas för att mötas mitt emellan. Utgå från det jobb och det uppdrag ni har, så blir det enklare.  ”-Om du beaktar att jag behöver kunna bidra med mina erfarenheter här, så kan jag beakta att du får handlingsfriheten där…” 
  • Sprid behovet – Vi har alla olika behov och så behöver det ibland få vara. Jobbar du i en anorektisk lyssnar-miljö, kan du aktivt behöva söka dig till miljöer utanför jobbet där förutsättningarna är omvända. Allt för att som helhet få en god trivsel på jobbet, i livet och i slutet av dagen få stå och låta blicken vila ut över horisonten och känna stolthet för det man presterat. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.