Butiken

Utan OFF-läge dör jag

Jag, som så många andra, lever i ett ON-läge där jag presterar och samlar på mig en mängd intryck och händelser i mitt jobb och min tillvaro. Det känns som om möjligheter och idéer staplas på hög och det blir allt svårare att >>>

AV | AFFÄRSPSYKOLOG JAN BLOMSTRÖM

Jag, som så många andra, lever i ett ON-läge där jag presterar och samlar på mig en mängd intryck och händelser i mitt jobb och min tillvaro. Det känns som om möjligheter och idéer staplas på hög och det blir allt svårare att sortera, prioritera och göra medvetna val som tar mig dit jag själv vill. 

För mig är det inte hållbart utan jan måste se till att få tid för återhämtning. Att aktivt få gå in i ett OFF-läge där jag medvetet stannar upp och rensa mina tankar. Utan OFF-läge dör jag, om inte fysiskt så kreativt! Vi har säkert våra olika sätt att göra det på, men mitt kanske viktigaste OFF-läge är ångbastun.


Att känna hur varje fuktig liten mosaikplatta tar emot centimeter efter centimeter av min kropp när jag lutar mig bakåt i soffan lovar så gott. Redan där väcks en förhoppning om en positiv framtid. Jag lägger benen över pallen och drar ett djupt andetag av den ångfyllda luften som doftar svagt av eukalyptus. Ljuset är dämpat, luften mjölkvit av tät ånga och temperaturen ligger på precis lagom nivå. 46 grader ger den perfekta balansen för såväl kropp som själ, varken för varmt eller för svalt.

Det är här, i det intensivt stilla väsandet från ångutsläppet, som jag kan tomglo som bäst. Här går jag in i ett aktivt OFF-läge där både kroppen som tanken gör tvärnit i tillvaron. Det är på så sätt hjärnans olika intryck och idéer kommer ikapp med mig själv. De virvlar runt i dimman, dansar en stund med varandra för att glida vidare mot nästa dans med en annan tanke. Nya kopplingar kommer och går, utom min kontroll. Vissa stannar kvar. Andra känner jag igen när de dyker upp i ett annat sammanhang, senare. Några återser jag aldrig igen.

Jag tar en klunk kallt sodavatten och låter blicken landa i fladdrande ljusen som står på andra sidan glasväggen. Kondensen rinner från såväl vattenglaset som glasväggen. Från taket droppar vattendropparna sakta ner, ibland rakt ner i mitt huvud. Värmen sprider sig i kroppen och musklerna kopplar av. Det blir helt stilla i tanken och återhämtningen pulserar i kroppen. Tar ytterligare en klunk vatten. Det börjar bli varmt. Jag reser mig och vrider på kranen till takduschen. Ett stilla sommarregn sköljer över min kropp samtidigt som jag inser att ett beslut vuxit fram. Mitt nästa steg i det som snurrat i mina tankar de senaste dagarna har klarnat mitt framför näsan på mig, helt utan att jag var medveten om det. 

Den kylande duschen får ångan att puffa ut i strid ström och gör rummet åter helt vitt av fuktmättad luft. I tanken är det tyst och stilla. Blicken följer en svettdroppes väg, där den vandrar nerför armen och faller vidare ner på soffan. Mitt OFF-läge är monumentalt och jag njuter. Glömmer tid och rum. Den fuktiga luften är som balsam för luftrören, för tanken, för huden. Jag är så intensivt i nuet så att tiden går bakåt. Så sitter jag kvar länge.

I fåtöljen utanför kommer jag tillbaka till livet och gör mig åter redo att prestera i mitt ON-läge, trygg i min förhoppning att jag snart är tillbaka. För mig är ångbastun en oas för återhämtning, för att jag ska hålla på sikt. För att jag ska orka må bra och tycka jobbet är kul. För att hålla en balans i livet och hinna sortera bland det som sker. Ett OFF-läge värt att värna om, för det utgör grunden för mitt ON-läge i tillvaron! Hur ser dina OFF-lägen ser ut så du upprätthåller en balans i livet? 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.