top of page

Ögon för LSS


Med min tidiga bakgrund som neuropsykolog inom habilitering och rehabilitering, så vurmar jag alltid lite extra för de som har någon form av funktionsvariation. Med tanke på min andra passion för arbetslivet så är det inte långsökt att förstå hur mina två intresseområden gärna möts inom just verksamheter som har med funktionsvariation att göra och då särskilt LSS (Lagen som Stöd och Service för vissa funktionshindrade.


Ibland (lite för ofta) stöter jag på kommentarer som: "-Om man inte hittar något annat jobb, kan man väl alltid jobba inom lSS!" eller "Åhhh, jobbar du bara inom LSS?". Kommentarer som gör mig ont, då ett arbete inom LSS dels verkligen kan vara något av det finaste man kan ha, och dels verkligen kräver en hel del för att verksamheten ska bli hållbar på riktigt.


Att kliva in i LSS´ens värld och ta ett jobb som Personlig assistent, jobba på gruppbostd, som kontaktperson eller inom någon av de andra tjänsterna som LSS omfattar, kräver att man öppnar upp ögonen för vad LSS är och vad det står för. Det räcker nämligen inte att vara en trevlig person, en just polare eller en varm person som omfamnar sina medmänniskor. an kan behööva vara det ocks ibland, men LSS ger ett tydligt uppdrag man ska sträva efter, varje ag, varje timme och vaje minut man är på jobbet.


Under många år har jag jobbat med online-kurser, workshops, fysiska utbildningar, handledningar och coachningar inom hela LSS-spektrat (återkommer alltid dit) och också skrivit böcker inom området. Ändå har det känts som att något fattats. Den där allra första ögonöppnaren just när man kliver in i LSS´ens värld.


En helt ny introduktionskurs inom LSS

Därför är det så glädjande att nu kunna presentera en helt ny online-kurs "LSS - en introduktion" som på en timme ger dig en snabb överblick på de mest avgörande nycklarna för en riktigt bra start inom LSS.



Tanken är att chefer ska kunna sätta kursen ska kunna sättas i händerna på alla vikarier som mat tar in i verksamheten, så att man får en klar bild av vad man förväntas göra. Perfekt att man ska kunna uppvisa sitt kursdiplom för sin chef inom förslagsvis 3 dagar.


Tanken är också att alla nyanställda som kliver på sin nya tjänst ska kunna gå kursen i sin onboarding, för att efter 3-6 månader gå den mer omfattande kursen "Personlig assistans (LSS) - med hjärtat i ramen".


Dessutom är tanken att de LSS-beviljade själva och närstående till de samma kan få en första förståelse för vad de kan förvänta sig av insatsen.


Sen har vi en viktig målgrupp till och det är sjukgymnaster, arbetsterapeuter, andra HSL-grupper och samarbetspartners för att öka förståelsen för LSS-verksamheterna uppdrag. Det är viktigt för de enskilda att olika parter delar varandras förutsättningar för att skapa goda samarbeten.


Hur tycker du det låter? // Jan Blomström, affärspsykolog



Comments


bottom of page